Не думаю, що поляки потребували особливого статусу. У нас усі громадяни ЄС почуваються вольготно.
Ну тут статус все ж таки серйознiший. У цi 18 мiсяцiв, протягом яких поляки можуть постiйно перебувати в Украiнi, вони можуть працювати не як iноземцi, отримувати соцпакет i таке iнше. Тобто вони в цей перiод майже прирiвнюються до громадян Украiни. Не знаю от, як з податками.
Iнша справа, що це в цiлому нормально. Глибока iнтеграцiя близьких народiв та сусiднiх краiн. Он у РФ з Бiлорусю те ж така, я вже мовчу про Євросоюз. Й я так розумiю, що украiнцi зараз у Польщi теж мають розширенi права?
Iнша справа, що це, мабуть, дiйсно, не крок у стратегii поглиблення iнтеграцii, а просто такий жест вдячностi, як Ви сказали.
Щодо потенцiйних проблем. Не може в перспективi стати проблемою те, що, наприклад, пiсля вiйни у Польщi вiдмiнять частину прав украiнських громадян, а в Украiнi тим часом громадяни Польщi, скориставшись особливим статусом, займуть багато робочiх мiсць (хоча це виглядає нереальним: нащо iм зараз масово iхати працювати в Украiну?) та придбають нерухомiсть та землю, й це негативно вплине на частину украiнцiв? Звичайно, якщо Украiна увiйде до Євросоюзу, це все вiдпаде, але до входження туди, скорiш за все, далеко. Так от, не кажу, що так буде, просто питаю.