Різдвяних пряникових коників і панянок робив за наступним рецептом.
Інгредієнти:
- 1 кг або 1 л меду,
- 0,5 л води,
- 0,5 кг борошна житнього,
- 1 кг борошна пшеничного,
- 3 яйця,
- 1 чайна ложна солі,
- 1 чайна ложна соди, 10 г розпушувача,
- по 2-3 чайні ложки кориці, білого перцю, меленого імбиру, мускатного горіху.
Розтоплюємо мед на глибокій сковорідці. Обережно доливаємо у мед окріп, а затим кидаємо соду. Потім додаємо сіль, спеції і ще трохи варимо розчин.
Знімаємо з плити і залишаємо розпечений розчин охолонути десь на 15 хвилин. Але він має лишитись доволі теплим. Потім потроху додаємо борошно й розмішуємо. Я для певності додаю ще 10 г розпушувача. Отримане тісто ставимо постояти ніч у прохолодному місці.
Далі випікання. Розкатуємо тісто, але не надто тонко, бо інакше пряники не розпушаться і стануть коржами: я орієнтуюсь на висоту форм. Вирубаємо формами коників, панянок тощо. Запікати при температурі 180 градусів 15-20 хвилин.
Готові пряники пофарбувати у червоний/рожевий колір. Морочитися з традиційним способом із використанням бурякового соку не раджу. Краще візьміть сучасну кондитерську глазур.