Нав'язувати шляхом ре'прессій кириллцю: ну, це ж политика (а не якась там лінґвистика): самі мовляв маєте роз'уміти: не діти малі.
А ѿ писати латиницею -- це вже кво-кво-кво ПОЛИТИКА, я ПОЛИТИКА -- це ай-яй-яй: самі мовляв маєте роз'уміти: не діти малі.
Чисто лінґвистично можу сказати, що БУДЬ-ЯКА Тюрська латиниця краще, ніж наявні кириллиці, оскільки там нема таких безвмовно надцінних для р****ською мови йотованих, котрі для Тюрських -- як собаці п'ята нога. А Крымськотатарська кириллиця -- взагалі якась творчість божевільних.
За'уважьте до речі, що жопки рвуть за "єдину ґрафичну основу" ті хто прагне знищити мови!
Показовою є тако ж Якутська кириллиця -- чверть літер призначена суто для російських запозиче͡ннь (про тому що в Якутів є стала традиція
адаптації російських запозиче͡ннь). Себто ті кириллиці є просто російською абеткою + місцевий колорит: російські слова ніяк не адаптуються, але вважаються при цьому Тюрськими, що призводить до спотворе͡ння питомої фонетики за російським зразком.
PS
Я вважаю, що Тюрська абетка якою б вона ні була має бути загальноТюрською.
Напр. латиниця 20х років була уніфікованою, а кириллиць чомусь цілий зоопарк...
(нажаль, там де до латиниць підключається офіциоз теж виходить зоопарк. хоча та ж сама Казансько Татарська та Азербай͡джанська не піішли поперек уже йснуючої латинської традиції. А тако ж Кримськотатарська та Гагаузька)
PPS
Ще раз повторю універсальну тезу:
Будь-яка заборона писемнос͡тті під будь-яким приводом є неприпустимою!І єдиний висновок який може бути: така практика є злочином проти людяності що має тягнути за собою viдповідні юридичні наслідки.
Ну и личное мнение - федеральная власть тогда избавила татарский от многих неприятностей.
Як і під час червоного терорру і сталинських ре'прессій
Як і під час Голодоморів
Як і під час Де'портацій
Як і під час Холокосту
Чи я правильно простежив Вашу думку?