https://uk.wikipedia.org/wiki/Власні_назви
І?
Аж захотілося спитати, а якою мовою викладали у школі, де Ви вчилися.
Вкраинська -- моя рідна мова. HINT У школі рідної мови на'учити не можуть. Там взагалі нічому на'учити не можуть: "англ. яз" -- яскравий приклад: "укр. мова" -- ТАКА САМА
Але за'уважьте: DarkMax -- жодного разу не біурократ і навіть не книжник!
Тобто DarkMax так упевнено пащекує, що Ґґ мовляв ніхто не ре'пресував гигиги, двоина давно вимерла сама гигиги, тотоап'парат гигиги і т.д., саме тому, що Вкраинська йому -- не рідна!
PS
DarkMax!
Ви постійно згадуєте мовне середовище "в нас":
Хотілося б знати, де саме "в нас", напр. де саме Ви ходили в кляту Вкраиномовну школу?
Пам'ятаю, як кривлялася вчителька щоб показати цей диво-звук, якого ми, школярі, зроду не чули. Ось і вивчили з десяток слів з цією українською фітою, проте продовжували казати грунт.
Саме так. Ґ відсутня в нас. Того селище Деркачі стало Дергачами.
Одно до иньшого яким боком?
боком мого діалекту.
(DarkMax дійсно пише
иньшого: своєрідний в нього діалект Китайської, годі й казати!
https://uk.wikipedia.org/wiki/Обговорення_користувача:UeArtemis#Щодо_транскрипції_з_китайської_та_иньших_тем)
А ѿ ще прикол:
"Є різні принципи орфографії. У когось етимологічний правопис, а в нас[в Украинській мові! (а не в р****ській, як ви могли подумати...)] фонематичний і морфологічний."фонему зі звуком часом не плутаєте?
я не лингвист.
Ти диви: а так полюбляє δοϊιόμπουβατησια "пан мовляв не роз'уміє різницю між фонемою та звуком": я вже було подумав, що лінґвист.
У всех Первомай, а у Львові День Помідорів (с)
А отут я вірю, коли DarkMax каже "за всіх"!
Фатит фантазий.
Моє дитинство пройшло в україномовному селі з бабкою та дідом.
Проте згоден, в Харкові присутні лише літературні мови. І в цьому є свій позитив.
В якому саме?
На Харківщині навіть на селі стара͡ннями таких як DarkMax і його родини Вкраинською не розмовляють:
https://alt.lingvopolitics.org/index.php?topic=1846.0 -- тому й кажуть "Дергачі", а не "Деркачі", це є саме південнор****ське гека͡ння! (А на Луганщині й Доне͡ччині до речі розмовляють.)
Ні. Обидві мови. І усі ними володіють.
Але DarkMax розмовля р****ською.
Так До дитинки так звернутися: візьми у руці Пестливо звучить. У нас тільки до дітей можуть. До дошкільнят.
багато промовистої творчос͡тті DarkMax. людям з маленьким екраном не viдкривати: ShowHide Гекають навіть у -нґ- і коли англійською кажуть go. Та що go Ви зі своєю штучною новонормою у Канадію.
Зауваження про діалекти безглузде. Це алфавіт для літературної мови. А для ґ можете у діалектах використовувати кг.
хочу побачити, що там таке діалектне не можуть українською абеткою записати.
P.S. Люблю ґ тільки у ґратах, ґрунті й ґаві, проте потрібне місце для дзело так що геть її!
та й трапляється д͡з не набагато частіше, ніж ґ.
Не DarkMax: просто до того що чому б так й не писати?
Конлангерство, ІМНО. Об'єктивно, звук у мові відсутній
І нам треба забити на другу ґ. Однієї літери досить.
Лівіше Дніпра ґ - ознака маргінала.
Ну хоч Київ нам залишив -- і на тому спасибі.
заріЖтесь...
ню-ню)
Ось введуть в російську абетку другу Г, тоді можна буде подумати над доцільностю Ґ.
Хочу додати, що я проти орієнтування на крайній захід країни. Русинський вважаю окремою мовою.
--- Що ж: додай)
Для мене фрикативне [г] - ледь не символ України. Саме тому мене так пересмикує, коли хтось у Києві говорить російською з виразним ґеканням. Регіон поплутали, чи шо?
Аналогічно.
Місцевий "патриотізм" такий місцевий
галіційська фобія.
Бегите править Вики.
Хто править Вікі той править Реальність. Принаімні школота в цьому свято певна: "не книжники"(тм) такі "не книжники"(тм)
За що на Сході не люблять свідомітів та западенців? За те, що вони доводять, що вони true, а іншим відмовляють в праві бути українцем, заперечують нашу самобутність.
Напр. самобутність Лугандонів та малоугорських псеудорусинів:
https://alt.lingvopolitics.org/index.php?topic=1891.msg40186#msg40186(але не треба будь-ласка плутати: як-що то DarkMax вважає всіх хто йому чимось не догодив -- Західну Вкраину, діаспору... -- "неправильними Вкраинцями що розмовляють неправильною Вкраинською", то це -- йнше)
Насправді то тільки "патриоти Порошенка" viдмовляють тим хто вважають себе Вкраинцями вважатися Вкраинцями. На хвилиночку: 4%(резултат на парламенських*явку) вважають, що
ТруЪ-візантійські "Вкраинці" -- саме вони, а всі йнші -- НЕ ЛЮДИ ВЗАГАЛІ
Я визнаю самостійність русинської.
Про те і кажу. Орфографічно ґ не дозволене поза словниковими словами.
Знов якісь "наші закони"
Цікаво, що б було, якби при скасуванні цієї літери на початку ХХ ст. слова б розкидали етимологічно, а не зробили б механічну заміну Ґ на Г??? Кніт, крати, грунт... Чи був би ґекальний запал у наших сучасників? Усе таки звук ґ це алофон к.
...
ку͡дзик. ...Чи писав би хтось зараз
"анеҐдот"?
Ро**яни за'ап'плодували стоячи: такий дотепник
Інші мови обговорювати окремо. [Але це -- пусті наївні роздуми аматорсько мовознавчого характеру.]