Україні для виживання життєво необхідно зацікавити Захід, щоб він був готовий допомагати їй з навіть ризиком атомної війни з Росією. Для цього Україна має удосконалити демократію. Я прихильник демократії, але маю визнати, що на Заході з демократією великі проблеми – як у США, так і в Європі.
В Україні склалася своя модель демократії: недосвідчена людина стає президентом і далі проводить парламентські вибори, щоби отримати лояльний парламент. Мені здається, така модель є дуже перспективною. Головне завдання – як домогтися, щоби до влади часто приходили розумні люди. Одна з міркувань – треба дозволити вибори губернаторів: тоді амбітна людина зможе спочатку попрацювати губернатором, набратись досвіду, після чого йти у президенти.
Інша ідея – ініціативне бюджетування, можу про це розповісти докладніше, якщо питатимуть.
Потрібно переймати досвід Швейцарії: в Україні мають проводитися кілька референдумів на рік. На мою думку, сам факт проведення референдуму має велике психологічне значення, т.к. він привчає населення до відповідальності та змушує населення вчитися на своїх помилках.
Ще я вважаю, що демократію можна вдосконалити, додавши використання виборів жеребкування. Можу розповісти про це докладніше.