Зробив сластьони полтавські. У тісто додається масло і горілка.
Схожий рецепт у Клопотенка.
Рецепт сластьонів, які готовлять зокрема до Різдва.
Інгрідієнти:
- 1 кг пшеничного борошна,
- 100 г дріжджів,
- 0,5 л молока,
- 100 г цукру,
- 4 жовтки, 3 яйця (цільні),
- 100 г масла,
- 1 чарка горілки (30-50 г),
- сіль,
- 1-1,5 л олії для пряження,
- 3-4 ложки цукрової пудри для присипання.
Борошно пересіяти на сито. Опару зробити з розтертих дріжджів, 1 ложки цукру, борошна й злегка підігрітого молока так, щоб рідина за консистенцією нагадувала сметану. Поставити її в тепле місце, дати підійти. Розтерти яйця і жовтки з цукром, додати опару, борошно, решту молока, горілку, сіль. Ретельно вимісити, ввести розігріте масло. Готове тісто має бути однорідним і повинно відставати від рук. Поставити його підходити у тепло. Потім знову вимісити і цю процедуру повторити ще раз. Коли тісто підійде черговий раз, брати руками, вмоченими в олію, невеличкі шматочки, викачувати між долонями акуратні кульки і складати на стільничку, злегка притрушену борошном. Пряжити у розігрітій до кипіння олії, попередньо обтрусивши від борошна. Сластьони мають вільно плавати в олії. Виймати, коли вони рівномірно зарум'яняться, і пряжити наступну порцію. Готові ласощі викласти на велику тацю і посипати цукровою пудрою.
Можна поливати ситою (розведеним медом).