Що б не говорили, а нинішня історія, як мені бачиться, підтверджує, що в умовах свободи слова, навіть дуже обмеженої, працює правило "у суперечці народжується істина". Перед 2014 р. у Росії у Пітіна невблаганно падав рейтинг. І щоб урятувати свій рейтинг, він влаштував Крим; у росіян почалося імперське похмілля та пропаганді вдалося нав'язати населенню українофобію. Надалі поступово рейтинг Путіна знову став знижуватися.
Я завжди намагався роззомбувати своїх батьків і вмовляв їх дивитися youtube. Потроху вони на нього підсіли, почала щось дивитись; далі вони стали дивитися деякі українські канали, особливо мураєвський Наш. І вони переконалися, що українські канали цікавіші за російські. Це дуже важливий момент: для українців канали Мураєва та Медведчука ворожі, а для мене вони скоріше вороги Кисельова з Соловйовим, оскільки переманюють їхню аудиторію. І вже перед 24.02 я побачив, що батьки трохи змінюють погляди щодо деяких питань. Крім того, батьки стали трохи дивитись російських лібералів, наприклад Тамару Ейдельман. Якби ця тенденція тривала, згодом вони підсіли б і на Гордона, а далі на канали Порошенка. Прошу зрозуміти – я справді у цьому впевнений, і не лише я.
24.02 вони знову переформатували мозок, і дивитися ці ЗМІ вони перестали, як і російських лібералів. Але за останні 9 місяців, гадаю, знову можна спостерігати всю ту саму історію: наприклад, один раз я вмовив батьків подивитися Ейдельман. Тож я впевнений, що якщо великих змін не відбудеться, вони знову потроху підсаджуватимуться на альтернативні ЗМІ. І якщо цей процес не буде зупинено, вони врешті-решт перестануть бути зірочками. Але Путін, побачивши це, може зважитися на чергову мерзотність на кшталт ядерного удару, щоб знову підняти свій рейтинг; тут усе визначатиметься тим, наскільки жорстко західні лідери цього зреагують.
Тож для України вигідно не блокувати канал Мураєва і транслювати його у youtube, щоб росіяни починали його поглядати. Ще було б дуже сильним ходом із боку Зеленського запропонувати Путіну (публічно) підписати договір про інформаційний обмін – нехай у Росії по ТБ показують українські канали, а в Україні російські. Ви б підтримали цю ідею?