Ой, давній російський дроч: "суверенна демократія", ізоляціонізм. Одесо, може годі намагатись перетравити російські наративи? Виплюньте каку. Не буває абсолютної незалежності, як абсолютної свободи, - це очевидно. Але недосяжність ідеалів не перепона триматися їх.
Я не зрозумів, при чому тут якісь російські наративи (що таке "северенная демократия" я досі не розумію. Побачив цей термін, почитав, але що то за звір - біс його знає). Або ще якісь. Питання загальне: що таке незалежність держави, що таке незалежна/суверенна держава, яке ми даємо цьому визначення та за якими ознаками вимірюємо (якщо вважаємо, що це кількісне поняття). Звичайно, це відносне поняття - звідти й питання.
До речі, при певних обставинах, мабуть, держава може бути абсолютно незалежною саме серед держав. Якщо б вона теоретично магла забезпечити себе сама чим завгодно, брати в кого завгодно, що заманеться й скільки заманеться, нічого за це не віддаючи, якщо сама не бажає, й ніхто не міг би ніяк вплинути на її дії, то, можливо, це можна було б назвати абсолютною незалежністю на державному рівні (я не кажу, що це добре й що так треба). Хоча, може, навіть й так ні, бо ця держава мала б щось робити, щоб мати таку силу, а це означає, що вона мала б орієнтуватися на стан інших держав, тобто, була б в чомусь залежна від них. Хоча, можливо, зазвичай про залежність на державному рівні кажуть в іншому сенсі все ж таки.
Абсолютно незалежна держава - це єдина держава на всій Землі, до якої відносяться всі території планети. Ось така держава буде абсолютно незалежною, якщо в неї не буде контактів з державами з інших планет та/або всесвітів. Але така загальнопланетна держава, мабуть, вже не зовсім держава з точку зору того, як ми виділяємо держави зараз.