Где троллинг? У нас, на приклад, черчения не было, как училка в декрет ушла. О чем потом жалел.
Это жизнь. Забавно, что наличие факультатива относят к преступлениям советской власти. Факультатива весьма условного (опять же, была инфа, что для освобождения требовали справки от психиатра). И к преступлениям отнесли и надбавку учителям русского в 15%. Я, правда, так и не нашел об этом свидетельств, но это и не важно.
Нічого не вимагалося. У мене деякі родичі не вивчали. Достатньо було заяви батьків.
І для порівняння: у мене російська формально була вже факультативною, але ходити змусили всіх, причім це була НУЛЬОВКА. Перша половина нульових років.
И конечно не соглашусь, что мова не давала бонусов. Украинский язык какая-никакая, а экономическая отрасль была тогда.
Так, якщо журналістика або письменництво, тоді звісно. Але скільки тих журналістів та письменників було? Явно менше, аніж інженерів. Та й фах той вимагав переступити через сумління в умовах державної пропаганди.
слышал от кузенов в Харькове и Днепропетровске и украинский был обязателен и аттестаты их видел, как вверху.
так что ваша инфа неверна
Я кажу, що знаю з "перших рук".
9 березня 1955 р. Рада міністрів СРСР розпорядженням №3947-Р звільнила учнів початкових, семирічних і середніх шкіл союзних республік від обов’язкового вивчення мови корінної національності союзної республіки, якщо така мова не була рідною і навчання в школі проводилося не на мові цієї республіки. Пізніше, 23 червня 1955 р. союзний уряд розпорядженням №4974-р доручив Раді Міністрів УРСР у практичній площині вирішити питання
української мови в республіці у школах із російською мовою навчання і встановити порядок звільнення від обов’язкового вивчення української мови учнів, які приїжджали з інших республік. На виконання зазначених розпоряджень Рада Міністрів України 11 серпня 1955 р. постановою № 979 дозволила Міносвіти України
наступне: звільняти від обов’язкового вивчення української мови учнів, які прибувають із інших республік і вступають до 5-10-х класів шкіл із російською мовою навчання, якщо вони самі цього побажають і якщо українська мова не є для них рідною; учнів, які вступають до 2-5-х класів цих шкіл, переводити до старших класів протягом трьох років навчання незалежно від оцінок із української мови
Тобто дитина від етнічно змішаного шлюбу могла бути легко звільнена від вивчення української мови як від "нерідної".
Як розумієте, прикинутись росіянином не проблема для значної частини українців. Також іще ж присутні євреї тощо.
так в республиках всегда коренная нация в руководстве была, хоть бы в номинальном
Насправді для азійських республік не було такого правила: Голощокін, Мірзоян, Скворцов. Щоправда вже під кінець СРСР призначення Колбіна сколихнуло республіку.